Ceritera Mengenai Saya

Saturday, 15 February 2014

6) PERAYAAN DI MALAYSIA

DEEPAVALI

Hari Deepavali  merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut yang beragama Hindu di seluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia.

Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya. 
Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali. 


AKTIVITI KAUM INDIA MERAYAKAN DEEPAVALI


Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.

Pada pintu masuk rumah penganut Hindu hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan. Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.

"Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya.





MAKANAN TRADISI KAUM INDIA PADA PERAYAAN DEEPAVALI

Antara makanan tradisi yang selalu di hidangkan masa perayaan deepavali ialah
Meruku
Meruku bukan sahaja menjadi antara kuih kegemaran masyarakat India, malah menjadi kegemaran masyarakat Malayu juga. Meruku selalunya dibuat pada musim perayaan dan kenduri kendara. Meruku tersebut boleh dibuat dalam pelbagai bentuk sama ada bulat panjang atau bintang panjang. Sungguhpun begitu cara pembuatannya adalah sama. Ramuanya yang terdiri daripada pelbagai jenis rempah menambahkan lagi aroma dan kelazatan meruku tersebut. Pada masa kini, meruku juga dihidangkan pada hari-hari biasa dan dijual secara meluas di Malaysia.
Thosai
hosai juga sejenis makanan tradisional yang terkenal di kalangan kaum India. Selain itu thosai sering juga dihidangkan ketika hari perayaan seperti Deepavali dan majlis-majlis keraian dan hari jadi. Thosai dijual di gerai-gerai dan restoran-restoran India. Thosai biasanya dimakan ketika sarapan dan minum petang. Rasa thosai sedap tetapi agak masam. Thosai bertambah enak jika dimakan bersama sambal sardin, kelapa yang telah dimasak dan kuah kari
Putu Mayam

Putu mayam ialah sejenis makanan manis yang selalunya dimakan ketika sarapan pagi ataupun sebagai snek. Putu mayam diperbuat daripada adunan tepung beras yang dicampur dengan air, santan kelapa yang kemudiannya, doh itu ditekan ke penyaring untuk menjadikannya seperti mi halus. Selepas itu, ia akan distimkan dengan perahan air daun untuk dijadikan sebagai perasa. Setelah siap, mi itu akan dihidangkan bersama-sama parutan kelapa dan gula melaka.
 Vadai
  Vadai merupakan kuih yang paling digemari oleh kebanyakan masyarakat Malaysia. Ianya adalah sejeis makanan tradisional jenis kering .Kuih tersebut berbentuk gelung. Ianya amat sesuai dihidangkan ketika masih panas dan sebagai hidangan minum petang. Selain itu ianya turut dihidangkan pada hari perayaan Deepavali. Vadai atau disebut 'Wah-dei', merupakan sejenis makanan orang India selatan. Terdapat juga hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah dicampurkan sekali. Vadai perlu digoreng dengan minyak masak yang banyak untuk memastikan gorengannya menjadi mampat

Idli

Idli juga berasal dari India.Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna,rave atau sambar idli.Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan.Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari buah-buahan,sambar dan lain-lain.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.


PAKAIAN TRADISI KAUM INDIA KETIKA MERAYAKAN DEEPAVALI

Berikut ialah orang India merayakan Deepavali, pakaian yang akan dipakai ialah :-



 
 

 
 

No comments:

Post a Comment