Hari Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut yang beragama Hindu di seluruh dunia dan merupakan hari cuti di Malaysia.
Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalender Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.
Menurut lagenda, Raja Naragasuri yang kejam dan selalu memeras
rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum
mati, Raja Naragasuri meminta semua manusia agar mereka merayai hari
kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang
godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar
berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.
Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali.
AKTIVITI KAUM INDIA MERAYAKAN DEEPAVALI
Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.
MAKANAN TRADISI KAUM INDIA PADA PERAYAAN DEEPAVALI
Antara makanan tradisi yang selalu di hidangkan masa perayaan deepavali ialah
Vadai
merupakan kuih yang paling digemari oleh kebanyakan masyarakat Malaysia. Ianya
adalah sejeis makanan tradisional jenis kering .Kuih tersebut berbentuk gelung.
Ianya amat sesuai dihidangkan ketika masih panas dan sebagai hidangan minum
petang. Selain itu ianya turut dihidangkan pada hari perayaan Deepavali. Vadai
atau disebut 'Wah-dei', merupakan sejenis makanan orang India selatan. Terdapat
juga hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah dicampurkan sekali. Vadai
perlu digoreng dengan minyak masak yang banyak untuk memastikan gorengannya
menjadi mampat
Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali.
AKTIVITI KAUM INDIA MERAYAKAN DEEPAVALI
Pada pagi Deepavali, penganut Hindu akan menjalani mandi minyak yang melambangkan penyucian badan dan semangat. Selepas upacara penyucian yang melambangkan permulaan yang baru, penganut Hindu akan mengunjungi kuil dimana patung dewa Hindu akan dikalungkan dengan kalungan bunga.
Pada pintu masuk rumah penganut Hindu
hiasan "kolam", hiasan bungaan halus yang dilakarkan di atas tanah yang
biasanya diperbuat daripaja bijiran pelbagai warna akan diletakkan.
Hiasan "kolam" ini merupakan lambang penyembahan dewa Lakshimi, Dewa
Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang
mempunyai hiasan "kolam" di pintu masuk rumah mereka.
"Kolam" merupakaan upacara keagamaan bagi penganut Hindu dan orang Islam adalah dilarang mengikutnya.
MAKANAN TRADISI KAUM INDIA PADA PERAYAAN DEEPAVALI
Antara makanan tradisi yang selalu di hidangkan masa perayaan deepavali ialah
![]() | ||||||
Meruku |
Meruku
bukan sahaja menjadi antara kuih kegemaran masyarakat India, malah menjadi
kegemaran masyarakat Malayu juga. Meruku selalunya dibuat pada musim perayaan
dan kenduri kendara. Meruku tersebut boleh dibuat dalam pelbagai bentuk sama ada
bulat panjang atau bintang panjang. Sungguhpun begitu cara pembuatannya adalah
sama. Ramuanya yang terdiri daripada pelbagai jenis rempah menambahkan lagi
aroma dan kelazatan meruku tersebut. Pada masa kini, meruku juga dihidangkan
pada hari-hari biasa dan dijual secara meluas di Malaysia.
![]() |
Thosai |
hosai
juga sejenis makanan tradisional yang terkenal di kalangan kaum India. Selain
itu thosai sering juga dihidangkan ketika hari perayaan seperti Deepavali dan
majlis-majlis keraian dan hari jadi. Thosai dijual di gerai-gerai dan
restoran-restoran India. Thosai biasanya dimakan ketika sarapan dan minum
petang. Rasa thosai sedap tetapi agak masam. Thosai bertambah enak jika dimakan
bersama sambal sardin, kelapa yang telah dimasak dan kuah kari
![]() |
Putu Mayam |
Putu mayam
ialah sejenis makanan manis yang selalunya dimakan ketika sarapan pagi ataupun
sebagai snek. Putu mayam diperbuat daripada adunan
tepung beras yang dicampur dengan air, santan kelapa yang kemudiannya, doh itu
ditekan ke penyaring untuk menjadikannya seperti mi halus. Selepas itu, ia akan
distimkan dengan perahan air daun untuk dijadikan sebagai perasa. Setelah siap,
mi itu akan dihidangkan bersama-sama parutan kelapa dan gula melaka.
![]() | |
Vadai |
![]() | ||
Idli |
Idli
juga berasal dari India.Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya,
sanna,rave atau sambar idli.Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun
sebagai makanan ringan.Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari
buah-buahan,sambar dan lain-lain.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan
nasi.
PAKAIAN TRADISI KAUM INDIA KETIKA MERAYAKAN DEEPAVALI
Berikut ialah orang India merayakan Deepavali, pakaian yang akan dipakai ialah :-
PAKAIAN TRADISI KAUM INDIA KETIKA MERAYAKAN DEEPAVALI
Berikut ialah orang India merayakan Deepavali, pakaian yang akan dipakai ialah :-
No comments:
Post a Comment